Aarhus Universitets logo
Se oplæg fra konferencen 3. maj 2023
Hent forskningsoversigt og lyt til podcast
Læs artikler og se oplæg fra Asterisk Live
Gratis skolegang for alle børn er et globalt ideal og et af FN’s verdensmål. Alligevel betaler familier over hele kloden selv for en stadigt større del af deres børns uddannelse, og særligt i…
Hvad kendetegner et godt læringsmiljø, og hvilke forhold kan fremme det? Nyt forskningsprojekt skal se på, hvordan samspillet mellem elever og lærere udvikler læringsmiljøet på erhvervsuddannelserne.…
Der er stort politisk fokus på, hvordan vi kan tiltrække og fastholde flere unge på erhvervsuddannelserne. Nana Clemensen fra DPU skal nu med en millionbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond i…
Frafaldet på landets erhvervsuddannelser er alt for højt, og udsigten til mangel på faglærte vækker bekymring hos politikerne og i erhvervslivet. En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien…
Mens det i Danmark blot er hver femte af de unge, der går erhvervsskolevejen, er andelen langt højere i en række østeuropæiske lande. Andelen i disse lande er dog faldende, og det er baggrunden for…
Et forløb som matros på et gammelt træskib kan hjælpe nogle af de udsatte unge, der er kørt fast i systemerne. Men dagligdagen med mandskabet skal være præget af respekt og anerkendelse, og de unge…
Nedlukningerne har forstærket de sociale uligheder i skolen markant, og mange unge mistrives både socialt og fagligt. Den gruppe af unge, som i foråret faktisk krediterede på onlineundervisningen, har…
Hvad siger forskningen om, hvordan vejledning og karrierelæring for unge i grundskolen og gymnasiet kan bidrage til større social retfærdighed? Det er omdrejningspunktet for den nye forskningsoversigt…
Hvordan kan man skabe en forandringskultur i en uddannelsesinstitution, så udvikling og evaluering bliver en del af den daglige praksis? Det er fokus i et nyt følgeforskningsprojekt på DPU, Aarhus…
Det er de sidste tre bogstaver i ordet arbejdsliv, der skal være mest fokus på i karrieren, hvis det står til nyudnævnt professor MSO i karrierevejledning, Rie Thomsen, fra DPU, Aarhus Universitet.
En ny kritisk bog om PISA bringer os helt ned i maskinrummet bag selve testene. Forskerne bag bogen kritiserer de matematiske modeller, undersøgelserne bygger på, og finder en række konklusioner…
Hvordan kan det være, at nogle unge voksne gentagne gange vælger at afbryde uddannelser, mens andre unge med samme baggrund formår at gennemføre? Et nyt forskningsprojekt ved DPU sætter fokus på…
Hvad fremmer motivationen hos voksne, der tager en erhvervsuddannelse? Hvordan kan deres kompetencer inddrages i undervisningen? Hvad får dem til at deltage aktivt? Institut for Uddannelse og…
Er adgangskrav en god idé? Gør erhvervsuddannelsesreformen en forskel? Det var nogle af spørgsmålene som et engageret panel og publikum tog fat på til Asterisk Live om erhvervsuddannelsernes fremtid,…
Erhvervsuddannelserne og de praktiske orienterede uddannelser har lidt et voldsomt prestigetab i det kreative vidensamfund, der snarere hylder ånden end hånden. Hvad kan vi gøre ved det? Står vi ved…
Unges læsefærdigheder, målt i PISA-test, er ikke afgørende for, om de unge fuldfører en ungdomsuddannelse eller ej. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Da Uddannelsesforbundet for første gang uddelte en pris, gik den til hele holdet af forskere på Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet. Det sker, fordi forskerne har fokus på mødet mellem…
Elever på landets handelsgymnasier er glade for deres uddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet. De unge finder fagene spændende og meningsfulde…
En ny landsdækkende undersøgelse bryder med myten om, at de unge kun vælger erhvervsuddannelserne, fordi de ikke tror, de kan klare gymnasiet.
Uddannelsessystemet er under forandring. Reform efter reform regulerer alt fra skole til universitet for at lokke de unge til de rigtige fag og give dem kompetencer, de kan bruge til noget. Har vi…
Asterisk nr. 106 - oktober 2023: De er børnebørn af de migrantarbejdere, der kom til Danmark fra slutningen af 1960’erne, og deres forældre har gået i skole i Danmark. Et nyt forskningsprojekt fra DPU…
Asterisk nr. 105 - juni 2023: En stor gruppe af ufaglærte danskere er i risiko for at blive presset ud af arbejdsmarkedet, fordi de ikke er gode nok til at læse, skrive og regne. Det er et problem…
Asterisk 104 - marts 2023: I Danmark er 45.000 unge uden job eller uddannelse. Det er et samfundsproblem, der trods ihærdige indsatser fortsat er uløst. Måske er arbejdspædagogikken en del af…
Asterisk 104 - marts 2023: Danmark mangler dygtige håndværkere, som kan realisere den grønne omstilling, ligesom vi mangler SOSU’er på de hårdt pressede plejehjem og hospitaler. Politikerne har udråbt…
Hvordan gør den pædagogiske forskning mest gavn ikke bare i skoler og dagtilbud, men også i kommuner og ministerier, hvor man udvikler skole- og børnepolitik? Det handler først og fremmest om at…
For 21 år siden skrev Jens Erik Kristensen en kommentar i det første nummer af Asterisk. Han skrev om, hvordan begreberne læring og kompetenceudvikling var i færd med at udmanøvrere klassiske…
Lige samfund har mindre kriminalitet og befolkningens mentale trivsel, og sundheden er bedre end i mere ulige samfund. Også når det kommer til ligestilling og grøn omstilling er lige samfund i front.…
Selv om vi i Danmark bryster os af lige adgang til uddannelse, ser virkeligheden anderledes ud. Strukturelle barrierer spænder ben, blandt andet for at piger vælger en naturfaglig uddannelse, og for…
Hvorfor er det så svært at få erhvervsuddannelserne til at fremstå som et ligeværdigt alternativ til de gymnasiale uddannelser?
Et nyt forskningsprojekt giver viden om, hvilke processer, der fører til, at unge falder fra deres uddannelser.
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 76 fra december 2015 om karakterkrav.
To statistikforskere vender tommelfingeren nedad til de nye karakterkrav til…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 68 fra december 2013 om vejledning i skolen.
Tag med en andens mor eller far på arbejde. Vejled de unge i kantinen eller på værkstedet.…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 68 fra december 2013 om de unges forventinger til uddannelser.
Et nyt uddannelsesetos er på fremmarch: Unge forstår i stigende grad…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 68 fra december 2013 om det gode håndværk.
Snart vil samfundet skrige af mangel på dygtige håndværkere, lyder det fra politikere og…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 68 fra december 2013 om skolens praktiske fag.
Farvel til sløjd som hobbyfag i skolen. Vi må tage de praktiske fag i skolen mere…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 68 fra december 2013 om håndværket som fag.
Hvad skal Danmark leve af? Svaret har længe været »idéer«, for i det kreative vidensamfund…
Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 66 fra juni 2013 om uddannelsens indflydelse på beskæftigelsen.
Der er næsten global enighed om, at der er en direkte sammenhæng mellem…
Unge handler fornuftigt og afklarer deres erhvervsvalg, når de shopper mellem forskellige erhvervsuddannelser. Så frafaldsproblematikken kunne mindskes, hvis man politisk tillod større fleksibilitet…
Inge Henningsen kaster sit kritiske statistiker-blik på nogle af tidens mange påstande om tabere i uddannelsessystemet. Og det er ikke unge tabere hun finder bag tallene, men unge, der træffer…
Side 1 af 2