Aarhus Universitets logo
DPU, Aarhus Universitet er partner i et nyt fælleseuropæisk projekt, der skal undersøge kønsulighed i politisk deltagelse og dannelse blandt unge i grundskolen. Forskningsprojektet G-EPIC skal føre til en international ’best practice’-værktøjskasse, der vil fremme ligestilling mellem kønnene.
Lektor Rikke Toft Nørgård, DPU, Aarhus Universitet står i spidsen for et nystiftet konsortium på tværs af Europa. Forskningsinstitutioner, kulturorganisationer og kreative industrier skal udvikle nye modeller for ’kultur-industri-forsknings-samarbejder’ og nye formater for ’kunstnerisk og kulturel spiludvikling’ med unge europæiske kulturborgere. Projektet er støttet med en Horizon Europe Research & Innovation bevilling fra EU-kommissionen på i alt 22,87 mio. kroner.
Den grønne omstilling står højt på dagsordenen blandt beslutningstagere i Det Blå Danmark. Det handler om brændstof og teknologi, men også om kultur, værdier og nye måder at organisere arbejdet på. Forskere fra DPU har som afslutning på et treårigt forskningssamarbejde med den maritime branche udarbejdet en guide med otte anbefalinger, der kan være med til at vende supertankeren og gøre branchen grøn.
Hvilke elementer er det egentlig, der udgør pædagogisk og didaktisk kvalitet? Og hvordan kan vi måle og styrke kvaliteterne i vores dagtilbud og skoler og på lærer- og pædagoguddannelserne? Det undersøger vi nærmere i det nye nummer af Asterisk, hvor vi også kommer omkring det tværfaglige samarbejde i PPR.
I artiklerne uden for tema lærer vi en ny forældregeneration af minoritetsdanskere at kende og bliver klogere på, hvordan kunst og kultur fremmer børns leg og dannelse.
De er født af immigranter, men er vokset op og har gået i skole i Danmark. Nu er de selv blevet forældre, og deres engagement i deres børns skole- og fritidsliv vidner om, at de har et indgående kendskab til skolen og det danske samfund. Nyt forskningsprojekt dykker ned i, hvordan disse forældres egne erfaringer som minoritetsbørn i den danske skole får betydning for, hvilke skoler de vælger til deres børn, og hvordan de generelt navigerer i det moderne forældreskab.
Hvad skal vi forstå ved mistrivsel blandt små børn, hvordan får vi øje på den, og hvordan kan dagtilbud arbejde pædagogisk med at forebygge den? En ny forskningsoversigt fra DPU i serien Pædagogisk indblik stiller skarpt på en vigtig opgave for landets dagtilbud: at forebygge, opspore og underrette om børn i risiko for mistrivsel. Den peger bl.a. på, hvilken faglighed det kræver af pædagogerne, og gør ikke mindst opmærksom på, hvordan hverdagens pædagogik i dagtilbuddet i sig selv kan virke forebyggende over for mistrivsel.
Lektor Maja Hojer Bruun har netop fået en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. I alt 6,18 mio. kroner går til projektet, der undersøger anvendelsen af kunstig intelligens til at understøtte eksperters og professionelle fagpraktikeres vurderinger og beslutninger.
Lars Geer Hammershøj fra DPU forsker i børns leg og har senest redigeret bogen ”Legekunst - Leg, dannelse, kunst og kultur i dagtilbud” fra forlaget Samfundslitteratur. Han har netop modtaget Jørn Møllers Legepris i anerkendelse af sin forskning.
Flere og flere danske børn mistrives. Det har kastet ny aktualitet over den pædagogisk psykologiske rådgivning (PPR), der i disse år skifter målsætning fra udredning til forebyggelse. I en ny undersøgelse fra DPU, Aarhus Universitet peger PPR-lederne i danske kommuner på, at det bl.a. kræver flere ansatte i PPR med erfaring fra pædagogisk praksis. På baggrund af undersøgelsen har DPU formuleret tre anbefalinger til at styrke de tværfaglige forebyggende PPR-indsatser i landets dagtilbud og skoler.
Hvad vil det sige at være kønsklog? Og hvordan kan man arbejde med køn i skolen, så børnene ikke begrænses af myter om pige- og drengefag? En ny folder og podcast fra DPU peger på nye muligheder i arbejdet med at fremme diversitet og give eleverne lige chancer, særligt i skolens STEM-fag.
Forholdet mellem arbejdsduelighed og livsduelighed er blevet et varmt emne for samfundet og for det enkelte menneske. Men kunsten at arbejde og kunsten at leve bør ikke opstilles som modsætninger, for det er sider af samme sag. Læs DPU-leder Claus Holms tale til årets dimittender fra DPU og se billeder fra dimissionsfesterne i København og Aarhus.
Hvordan kan kompetenceudvikling og efteruddannelse af pædagoger og pædagogisk personale bidrage til at udvikle kvaliteten i daginstitutioner og dermed styrke små børns trivsel og udvikling? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien Pædagogisk indblik gennemgår den eksisterende forskningsviden om praksis- og professionsudvikling i daginstitutioner og peger på, hvordan især fælles udviklings- og læringsforløb for alle medarbejdere i en institution kan løfte den pædagogiske kvalitet.
Side 1 af 91
Få nyheder fra DPU om pædagogik og uddannelsesforskning og om kommende seminarer, konferencer og åbne forelæsninger.