DPU

Aarhus Universitets segl

Kandidatuddannelse på DPU

Hvem kan tage en kandidatuddannelse på DPU?

På DPU kan du læse en række kandidatuddannelser inden for didaktik, pædagogik og uddannelsesvidenskab.

Du kan søge ind, hvis du er lærer, pædagog, sygeplejerske eller har en anden professionsbachelor.

Eller du kan søge ind, hvis du er universitetsbachelor – fx bachelor i uddannelsesvidenskab.

Du kan læse på DPU i Aarhus og København (på Aarhus Universitets campus i Emdrup).

Didaktik - Dansk

Kandidatuddannelsen i Didaktik (Dansk) handler om de mange forskellige aspekter af danskundervisningen som eksempelvis læse- og skrivepædagogik, litteratur-, medie- og mundtlighedspædagogik, danskfagets IT-dimension, børne- og ungdomslitteratur, læsevaner og dansk som andetsprog.

Kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) kan gennemføres helt eller delvis som deltidsuddannelse.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Didaktik - Dansk. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Didaktik - Matematik

Kandidatuddannelsen i Didaktik (Matematik) er videnskaben om matematikundervisning. Du arbejder med, hvordan man kan lave matematikundervisning, der både er interessant for dem der elsker matematik, og for dem, der synes matematik er det kedeligste og mest uforståelige i denne verden.

Kandidatuddannelsen i didaktik (matematik) kan gennemføres helt eller delvist på deltid

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Didaktik - Matematik. Uddannelsen kan tages i København.

Didaktik - Æstetik

Kandidatuddannelsen i Didaktik (Æstetik) handler om, hvordan didaktisk praksis og det kropslige, sanselige, materielle og kunstneriske er gensidigt forbundne. Det gælder i folkeskolen men også alle andre former for institutioner og situationer med undervisning, formidling, læring og dannelse.

Kandidatuddannelsen i didaktik (Æstetik) kan gennemføres helt eller delvist på deltid.

It-didaktisk design

Kandidatuddannelsen i It-didaktisk design handler om, hvordan nye medier skaber muligheder og udfordringer for undervisning og læring. Du arbejder med tilrettelæggelse af undervisnings- og læringsmiljøer med fokus på brug af It. Du arbejder med teorier om teknologiens indflydelse på didaktik, læring og undervisning og med det læringspotentiale, der ligger i teknologien. Du arbejder både praktisk og teoretisk med forskellige It-platforme i lærings-, undervisnings- og formidlingssammenhænge, og med analyse af læringspotentialer og didaktiske udfordringer i arbejdet med dem. 

Studerende og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i IT-didaktisk design.

Generel pædagogik

Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik handler om analyse og udvikling af pædagogisk praksis med fokus på pædagogiske teorier og pædagogikkens historie. Du arbejder med menneskers læring og dannelse og med undervisnings- og uddannelsesprocesser i uddannelsessystemet og samfundet.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Generel pædagogik. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Pædagogisk antropologi

Kandidatuddannelsen i Pædagogisk antropologi handler om analyse af kulturelle forhold og sociale processer i pædagogiske sammenhænge og perspektiver. Du udfører etnografiske undersøgelser, hvor du analyserer menneskers perspektiver, handlinger og relationer i hverdagslivet. Du arbejder med kulturelle og sociale dynamikker, processer og medieringsformer inden for pædagogikken og med analyse af centrale problemstillinger omkring uddannelse, læring og det pædagogiske felt.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Pædagogisk antropologi. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Pædagogisk filosofi

Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi handler om at forholde sig filosofisk til det pædagogiske felt. Du arbejder med grundlæggende spørgsmål om erkendelse, viden  og læring, etik, normativitet og dannelse, ligesom du både kan arbejde historisk med pædagogik og filosofi og dykke ned i emner i moderne pædagogisk filosofi, f.eks. uddannelse og demokrati, undervisning, opdragelse og barndom, natur og kultur, argumentation eller individets selvforståelse.

 

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi. Uddannelsen kan tages i København.

Pædagogisk psykologi

På pædagogisk psykologi uddanner vi kandidater, der kan være med til at sikre en positiv udvikling i den måde, vi arbejder med lærings- og tilblivelsesprocesser i institutioner, skoler og organisationer, i familien og i sociale netværk.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Pædagogisk psykologi. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Pædagogisk psykologi - PPR-linjen

Kandidatuddannelsen i Pædagogisk psykologi udbyder en særlig PPR-linje for uddannede lærere, der giver en specialisering i pædagogisk psykologisk rådgivning. Linjen kvalificerer kandidater til i særlig grad at kunne arbejde med vejledning, rådgivning, vurdering og udvikling af pædagogisk praksis indenfor PPR’s arbejdsområder.


Hvad siger de studerende?


"Jeg har arbejdet 22 år i folkeskolen med både almen- og specialundervisning. Mit hovedfokus har altid været på de flersprogede børn, og jeg har de seneste 11 år undervist i et modtagetilbud for nyankomne børn med særlige behov. Her har jeg samarbejdet med forskellige områder indenfor PPR, da mange af disse børn skulle udredes og visiteres videre i enten et specialtilbud eller på deres distrikt skole. Dette samarbejde har gjort mig nysgerrig på PPR og motiveret mig til selv at læse en kandidat i pædagogisk psykologi – PPR specialiseringslinjen. Det er mit håb, at jeg efter uddannelsen kan få en jobfunktion i PPR-regi, hvor jeg både kan bruge min brede erfaring fra mit lærerliv og mine nye kompetencer og viden fra pædagogisk psykologi."

Mette Overbjerg Andersen – lærer og studerende på PPR-linjen på pædagogisk psykologi.
 


"”For en nyuddannet folkeskolelærer som mig, der har arbejdet inden for specialområdet i fire år, var den nye PPR-linje på kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi den helt rette. Her får jeg udviddet mit teoretiske grundlag, samtidig med at det knyttes til aktuelle cases fra praksis, som vi diskuterer i undervisningen. Man får virkelig et nyt syn på, hvordan forskellige pædagogiske problemstillinger både kan anskues og løses. I samarbejde med fagligt dygtige medstuderende med lærerbaggrund, undervisere og forelæsere hæves ens refleksionsniveau, hvilket jeg både har gavn af i min nuværende arbejdspraksis, og som jeg ser frem til at få lov til at udfolde på PPR-området, når jeg er færdig på uddannelsen.”

Lukas Dalager Spangsberg lærer og studerende på PPR-linjen på pædagogisk psykologi.


"Som folkeskolelærer er jeg dybt engageret i arbejdet med børns trivsel og læring, og derfor valgte jeg kandidaten i Pædagogisk psykologi med specialisering i PPR, som har vist sig at være en særlig meningsfuld beslutning. Uddannelsen fokuserer på at opkvalificere kandidater til at løse opgaver inden for PPR-området, hvilket giver mig en unik mulighed for at styrke mine kompetencer i arbejdet med børn og unge.

I min tid som lærer har jeg oplevet en stigende udfordring i folkeskolen, hvor flere børn diagnosticeres med psykiske og adfærdsmæssige vanskeligheder og oplever mistrivsel. Med uddannelsen er jeg i færd med at udvide min viden og udvikle specialiserede kompetencer inden for vejledning og rådgivning samt udvikling af forebyggende og pædagogiske indsatser målrettet børn og unge i mistrivsel. Mit mål er at kunne bidrage til, at flere børn får de bedste forudsætninger for en tryg og inkluderende skolegang, og studiet hjælper mig på vejen til at realisere dette mål."

Rania Saleh Faaborg-Andersen – lærer og studerende på PPR-linjen på pædagogisk psykologi.

Pædagogisk sociologi

Kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi handler om, hvordan uddannelse og pædagogik forbereder os til at blive medlemmer af sociale fællesskaber og indgå i samfundets funktioner.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Pædagogisk sociologi. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Uddannelsesvidenskab

Kandidatuddannelsen i Uddannelsesvidenskab handler om uddannelsesvidenskabelig og pædagogisk viden kombineret med samfundsvidenskabelig indsigt i uddannelsespolitik, statistik, mikroøkonomi og uddannelsesforvaltning.

Studerende, dimittender og undervisere fortæller om kandidatuddannelsen i Uddannelsesvidenskab. Uddannelsen kan tages i både Aarhus og København.

Kontakt