Aarhus University logo / Aarhus Universitets logo
I fremtiden vil de fleste blive 100 år. Der bliver tale om historisk lange og foranderlige liv med nye livsfaser og flere overgange. Og det vil skabe historisk stor efterspørgsel på pædagogisk ekspertise i at drage omsorg for vores livslange vilje til at lære. Læs DPU-leder Claus Holms tale til årets dimittender fra DPU og se billeder fra dimissionsfesterne i Aarhus og Emdrup i København.
Mens det i Danmark blot er hver femte af de unge, der går erhvervsskolevejen, er andelen langt højere i en række østeuropæiske lande. Andelen i disse lande er dog faldende, og det er baggrunden for DPU-forskningsprojektet ’Sustainable Culture for Change’ om kvalitetsudvikling af erhvervsskoler i Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet. Resultaterne fra projektets første to år er så gode, at VILLUM FONDEN nu har bevilget yderligere 8,2 mio. kroner til arbejdet med at styrke erhvervsuddannelserne i de fire lande.
Aarhus Universitets Jubilæumsfond uddeler hvert år ved årsfesten to hæderspriser: Den Pædagogiske Hæderspris og Forskningsformidlingsprisen. Med begge priser følger 60.000 kroner til prismodtageren. Forskningsformidlingsprisen tildeles i år Eva Gulløv, professor MSO ved DPU, Aarhus Universitet.
Af Claus Holm, Leder af DPU, Aarhus Universitet: Den 10. september 2021 døde Lars-Henrik Schmidt, tidligere rektor og professor i pædagogik og filosofi ved DPU, Aarhus Universitet efter et kortvarigt sygdomsforløb. DPU og Danmark har lidt et ufatteligt tab og vil savne en af sine absolut stærkeste intellektuelle.
Politikernes respekt for universiteter, akademikere og i særdeleshed akademisk teori er styrtdykket. Men dagtilbud, skoler og forvaltninger er afhængige af teoretisk velfunderede praktikere, eksperter og ledere – netop dem, som DPU uddanner. Læs DPU-leder Claus Holms velkomsttale til knap 1000 nye bachelor- og kandidatstuderende på DPU og se billeder fra studiestarten på campus i København.
Kampen mod klimaudfordringerne er også en pædagogisk opgave. For hvordan klæder vores uddannelsessystem børn og unge på til at tage den kamp og agere i en usikker verden fuld af dilemmaer? Asterisk, DPU’s digitale magasin, stiller skarpt på netop det spørgsmål og lader en række uddannelsesforskere komme med deres bud.
Et forløb som matros på et gammelt træskib kan hjælpe nogle af de udsatte unge, der er kørt fast i systemerne. Men dagligdagen med mandskabet skal være præget af respekt og anerkendelse, og de unge skal have udsigt til uddannelse og job bagefter, for at det kan lykkes. Det viser ny rapport fra DPU, Aarhus Universitet.
Under coronakrisen har digital læringsteknologi haft kronede dage på danske universiteter og videregående uddannelser, hvor de studerende er blevet budt på fjernundervisning af hensyn til folkesundheden. Digital læringsteknologi er dog ikke et nyt fænomen, men har stået højt på uddannelsesinstitutionernes strategiske dagsorden de seneste 10-15 år. Den nye forskningsoversigt i DPU og NCS’ e-bogsserie ’Pædagogisk indblik’ stiller skarpt på potentialer og barrierer i de digitale læringsteknologier ift. at fremme studerendes engagement og motivation på uddannelsen og giver en række konkrete anbefalinger til at arbejde med teknologi i praksis.
Side 3 af 142
Få nyheder fra DPU om pædagogik og uddannelsesforskning og om kommende seminarer, konferencer og åbne forelæsninger.