På forskningsprogrammet for Fremtidsteknologi, Kultur og Læreprocesser beskæftiger vi os med, hvordan teknologi forandrer og forandres af mennesker og samfund. Fokus ligger ikke kun på konkrete teknologier eller på mennesker, men på relationsforholdet mellem disse. Når man har sagt noget om teknologi, har man også sagt noget om kultur og læreprocesser; to begreber som begge indikerer, at der sker en forandringsproces.
Programmet repræsenterer vi forskellige videnskabelige discipliner som bl.a. Uddannelsesforskning, antropologi, kulturstudier, neurobiologi, neuropsykologi, specialpædagogik, socialpsykologi, organisationspsykologi, design og ingeniørvidenskab, hvilket danner et fundament for et differentieret perspektiv på problematikker og potentialer i fremtidsteknologi. FTKL’s forskere arbejder primært, men ikke kun, empirisk i studiet af menneskets relation til teknologi.
2 projekter, som undersøger hhv. skibsbesætningers forhold til smart technology og de kulturelle og sociale forudsætninger for Åben innovation i rederibranchen.
Projektet handler om videnskabelige og samfundsmæssige forhold, der knytter sig til ‘levende laboratorier’ og vidensprocesser i ’smart cities'
Research into human interaction with technology
Projektet handler om teleomsorg og opbygger systematisk viden om hvad måling, standarder og skærme indebærer for borgere; for faglig viden og for omsorg.
Undersøger hvordan teknologien kan understøtte de effekter, som naturen har på børns udvikling.
Undersøger den rolle kommunikationsteknologier spiller hos unge med handicap.
Projektet studerer kulturelle læreprocesser i relation til børns leg i naturen.