DPU

Aarhus Universitets segl

Musikpædagogik

Video: Fagdidaktikkens aktualitet og kunstens nødvendighed

Afskedsforelæsning af Frede V. Nielsen, professor i musikpædagogik på Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, 8. juni 2012.

Download forelæsningen (pdf)

Web-tv: Er musik vidensamfundets X-Faktor?

Musikfaget er svækket voldsomt i de senere år. Det viser en ny undersøgelse fra DPU, Aarhus Universitet. Mens den brede musikundervisning bløder, kommer der mere fokus på - og flere penge til - pleje af musiske talenter. Hvad betyder den udvikling for skolen og samfundet? Er vi ved at miste musikken? Musikprofessor Frede V. Nielsen fra DPU og musiker Thomas Blachman mødes i udsendelsen "Samtaler fra Tårnet" til en debat om, hvad vi skal med musik, og hvorfor musik er vidensamfundets x-faktor.

Er musik vidensamfundets X-Faktor?

I Asterisk 58 juni 2011 kan du læse højdepunkter fra samtalen i Asterisk-TV mellem musikprofessor Frede V. Nielsen og musiker Thomas Blachman.

> Download artikel (pdf)

Kraftige nedskæringer truer musikfaget

Forskningsrapporten 'Musikfaget i undervisning og uddannelse - Status og perspektiv 2010' fra DPU, Aarhus Universitet, dokumenterer, at der er sket kraftige reduktioner i musikundervisningen på landets uddannelsesinstitutioner gennem de seneste 10 år. På sigt betyder det, at hele vores musikkultur er i spil, vurderer forskerne bag rapporten.

Vi fødes i adagio

Kan indsigten i musikkens virkning på hjernen udnyttes til støjbekæmpelse i skolen? Og kan musikundervisningen hjælpe urolige elever til at finde roen? Læge, professor Lars Heslet og DPU-lektor Sven-Erik Holgersen giver hver sit bud.

> Download artikel fra Asterisk 51 Februar 2010 (PDF)

 

Mute those claims

Mange tror, at musikundervisning fremmer læring i fag som dansk og matematik, men evidens-baseret musikforskning har svært ved at påvise denne sammenhæng. Professor Frede V. Nielsen argumenterer for, hvorfor Mozart-effekten muligvis er en myte.

> Download artikel fra Asterisk 26 December 2005 (PDF)

 

Talentudvikling

Undersøgelsen af talentudvikling i forbindelse med de af Statens Kunstråds Musikudvalg uddelte talentpuljer indgår som et delprojekt, og udmøntes i ph.d.-studerende Finn Holsts rapport 'Talentudvikling' og i hans ph.d.- projekt "Lærerkompetence og professionsviden med særligt henblik på musiklæreruddannelser".

> Download rapporten (pdf)

RAIME - Proceedings of the Tenth International Symposium

The Research Alliance of Institutes for Music Education (RAIME) is an international organization with member institutions and individual members representing different educational and research cultures. The Tenth International Symposium took place at the Academy of Music and Drama, University of Gothenburg, Sweden, October 14-16 2009.


Nordic Research in Music Education - Yearbooks

Yearbook  2006-2011

The yearbook is published anually by the Nordic Research in Music Education.

> Purchase yearbooks 2011 - 2007 

Download list of contents