DPU

Aarhus Universitets segl

Passer du til din arbejdsplads?

Herkules, Worker Bee eller Caretaker? Ifølge resultaterne af et større europæisk forskningsprojekt findes der tre dominerende 'arbejdstyper', der definerer kulturen på en arbejdsplads. Og er du en anden type end de fleste af dine kolleger, er der stor sandsynlighed for, at du ikke trives på dit arbejde.

Er du en Herkules strandet på en arbejdsplads med arbejdsbier? Så er du muligvis snart på udkig efter noget andet at lave. Når flertallet af dine kolleger er en anden ?arbejdstype? end dig selv, er der nemlig større risiko for at blive 'skubbet ud'.

Det er et af resultaterne af et større europæisk forskningsprojekt. På fredag den 21. november præsenteres bogen Break the Pattern! ved en reception på DPU. Bogen bygger på det såkaldte UPGEM-projekt, hvor forskere - blandt andet fra DPU - har undersøgt 208 fysikeres karrierevej i Estland, Polen, Finland, Italien og Danmark. De konkluderer, at der findes tre dominerende idealtyper, der definerer kulturen på en arbejdsplads: Herkules, Worker Bees og Caretakers.

Mens Herkules er den individualistiske fighter, der udelukkende fokuserer på arbejdet, er Caretakeren mere afhængig af den kollegiale gruppe samt balancen mellem arbejde og familie. Arbejdsbierne er typiske lønarbejdere, der trives med en hierarkisk organisation på arbejdet. Ifølge projektkoordinator lektor Cathrine Hasse er idealtyperne en indgangsvinkel til at forstå, hvad der kan medvirke til, at eksempelvis forskere vælger at forlade deres arbejdsplads

Hvilken idealtype, en arbejdsplads er domineret af, afhænger af flere faktorer. Men undersøgelsen viser, at blandt andet den nationale kultur spiller en rolle. Mens eksempelvis italienske arbejdspladser er domineret af Caretakers og østlande som Estland og Polen af arbejdsbier, er det Herkules, der dominerer på danske arbejdspladser.

"Herkules-typerne er de konkurrencemindede medarbejdere, der gerne hævder sig på andres bekostning. De er ofte legende og kreative, men ikke så gode til at indordne sig i en gruppe eller påtage sig mere rutineprægede opgaver," forklarer forskningsassistent Stine Trentemøller.

Man har længe snakket om det 'usynlige glasloft', der af uforklarlige årsager gør, at kvinder ikke når helt til tops på arbejdsmarkedet. Forskerne bag UPGEM-projektet mener, at årsagen netop er at finde i de kulturelle selvfølgeligheder, der i hver af de tre idealtyper på forskellig vis definerer hvem den 'gode medarbejder' er og dermed skaber inklusion af visse medarbejdere men eksklusion af andre uden, at præmisserne gøres tydelige.

"Vores undersøgelser har vist, at det er sværere for kvinder at trænge igennem glasloftet på arbejdspladser domineret af Herkulesser," siger Cathrine Hasse.

I forbindelse med projektets afslutning afholdes der en reception på DPU fredag d. 21. november kl. 15:00. Her præsenteres de to publikationer Draw the Line! International Conference, Copenhagen 2008 Papers, proceedings and recommendations og Break the Pattern! A critical enquiry into three scientific workplace cultures: Hercules, Caretakers and Worker Bees.

Tilmelding senest d. 19. november til Søren Kyd på skja@dpu.dk

Pressen er velkommen og behøver ikke at tilmelde sig

Læs mere om UPGEM www.UPGEM.dk

Yderligere oplysninger, kontakt:

Pressekonsulent Eva Frydensberg Holm

Forskningsassistent Stine Trentemøller