DPU

Aarhus Universitets segl

Kronprinsessen åbner skolens 200 års jubilæum

I 2014 er det 200 år siden, der blev indført undervisningspligt for alle børn i Danmark. Den 3. februar åbner jubilæets protektor, H.K.H. Kronprinsesse Mary, officielt dørene til et år med udstillinger, skolefester, Danmarks største morgensang, landsdækkende temauge på alle skoler og meget mere.

Skolen fejrer i år, at det er 200 år siden, alle børn fik ret til undervisning.

H.K.H. Kronprinsessen åbner i dag officielt jubilæet for skole i 200 år. Hun får selskab af undervisningsminister Christine Antorini, tidligere undervisningsministre, historikere, politikere, skoleelever, lærere, skoleledere og mange andre, som alle mødes for at skyde fejringen af skolens fødselsdag i gang. Aarhus Universitet medfinansierer jubilæet, og skolehistoriker og professor MSO Ning de Coninck-Smith fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, er medlem af Jubilæumsstyregruppen.

”Det er en unik chance for at bringe uddannelseshistorien bredt ud i samfundet og gøre den aktiv i hverdagen – bruge den simpelthen. Det giver rum for refleksion over, hvad skolen er for en størrelse – hvad er den gjort af, og hvorfor den har udviklet sig til det, den er i dag,” siger Ning de Coninck-Smith og understreger, at der igennem alle aktiviteter er lagt vægt på at formidle til børn, bl.a. ved at anlægge et børneperspektiv på skolens historie.

Ning de Coninck-Smith står sammen med 11 andre forskere bag forskningsprojektet Dansk Skolehistorie, der udkommer i fem bind, som skildrer Danmarks skolehistorie gennem 500 år. Tredje bind udkommer til marts 2014. De to sidste bind, som fører udviklingen frem til i dag, udkommer til efteråret. Forskerne samarbejder med Jubilæumssekretariatet for Skole i 200 år om formidling af forskningsprojektet.

Fortidens, nutidens og fremtidens skole

Jubilæet markeres landet rundt i løbet af året med en række landsdækkende og lokale aktiviteter, der kigger tilbage, ser på skolen i dag og retter blikket mod fremtidens skole. Christine Antorini er formand for Jubilæumsstyregruppen og glæder sig til et år med fejring af skolen på dagsordenen.

”For 200 år siden fik den fattige skoledreng ikke samme skolegang som en søn af præsten eller handelsmanden. Med 1814-lovene fik alle børn ret til at gå i skole, og dermed tog vi det første skridt på vejen mod én grundskole, som giver alle børn lige muligheder uanset baggrund. Den uddannelsestradition har vi bygget vores skole på lige siden. Det er der grund til at fejre, og vi inviterer alle danskere med til festen med et væld af arrangementer rundt i landet,” siger Christine Antorini.

Skolen er en fælleserfaring

Historiker og ph.d. Anne Katrine Gjerløff er projektleder for Sekretariatet for Skole i 200 år. Hun ser meget frem til et år både i fortidens, nutidens og fremtidens tegn.

”Skolen er en fælleserfaring for stort set os alle sammen, men også en individuel erfaring som vi hver især bærer rundt på. Samtidig er skolen i konstant bevægelse, fordi vi som borgere påvirker den, så den rykker sig og tilpasser sig nye tider. Den forsøger jo at forme fremtidens borgere, og det er lidt af en opgave. Skolen er en af de mest centrale samfundsinstitutioner, vi har, og den er altafgørende for vores fremtid. Det er i skolen, vi formes, der vi lærer at blive en del af fællesskabet. Derfor er det så centralt at markere skolelovene, som allerede for 200 år siden sikrede alle børn ret til undervisning,” siger Anne Katrine Gjerløff.

Jubilæumsåret byder blandt andet på Skolesang på DR Ultra, dokumentarserie, en serie af fagbøger om skolehistorie for børn, en temauge for landets grundskoler, Skolernes Motionsdag med skolehistorisk tema, skolefest, lærerfortællinger, udstillinger, og de sidste tre bind i Dansk Skolehistorie.

Bag Skole i 200 år står Jubilæumsstyregruppen, der består af følgende medlemmer:

• Undervisningsminister Christine Antorini
• Professor Jørn Lund
• Tidl. undervisningsminister Bertel Haarder
• Rektor på Metropol, Stefan Hermann
• Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen
• Direktør i Golden Days Ulla Birk Tofte
• Overborgmester Frank Jensen
• Skoleleder Kari Jørgensen
• Formand for Danske Skoleelever Agnete Vienberg Hansen
• Professor ved Aarhus Universitet Ning de Coninck-Smith

Læs mere

Skole i 200 år organiseres af et jubilæumssekretariat, der er nedsat og finansieret af AU Library, Campus Emdrup (DPB), Aarhus Universitet og Undervisningsministeriet. Skole200.dk

Efter den officielle åbning vil der blive lagt et antal pressebilleder op på www.skole200.dk til fri afbenyttelse i forbindelse med omtale af skolejubilæet.

Udstillingen Lærer for Livet www.skole200.dk/lfl

Læs mere om skolehistorieprojektet: Dansk skolehistorie. Hverdag, vilkår og visioner gennem 500 år

Kontakt

Jubilæumssekretariatet:
Projektleder Anne Katrine Gjerløff: angj@dpu.dk
Kommunikationsmedarbejder Majken Astrup: maas@dpu.dk