Aarhus University Seal

Professor emeritus Svend Kreiner, Afdeling for Biostatistik, Københavns Universitet

Adjungeret professor ved DPU, Aarhus Universitet fra 1. september 2020.

Svend Kreiner har en cand.stat. uddannelse som matematisk statistiker fra Københavns Universitet.

Han blev ansat som amanuensisvikar ved Danmarks pædagogiske Institut (DPI) i 1969, før han havde afsluttet sin uddannelse og blev der – med afstikkere til bl.a. Danmarks Statistik, Undervisningsministeriet, Herlev Sygehus og Statistisk Forskningsenhed ved Københavns institut – indtil han i 1994 forlod DPI for sidste gang til fordel for en stilling som lektor ved det genåbnede Sociologiske Institut ved KU. I 1999 skiftede han til Biostatistisk Afdeling ved Institut for Folkesundhed, KU hvorfra han blev pensioneret som professor i 2013.

Selvom Svend Kreiner har en uddannelse i teoretisk statistik, betragter han sig først og fremmest som anvendt statistiker. Han har mange artikler om fagteoretisk emner, men man skal lede omhyggeligt efter artikler, som ikke er udsprunget af problemer, som han har måttet løse i forbindelse med anvendelserne af metoderne, og som ikke efterfølgende er blevet anvendt adskillige gange. 

I forbindelse med ansættelsen ved DPI blev Svend Kreiner af naturlige grunde introduceret til pædagogisk testteori, psykometri og Rasch modeller. Interessen for disse metoder blev vakt fra starten først og fremmest takket være Benny Karpatchof, der hyrede ham som studentermedhjælper og professor Rasch, som på det tidspunkt fungerede som konsulent og inspirator for DPI. En interesse, som ikke siden har sluppet ham, og som han stadig forfølger som professor emeritus. Interessen for metoderne er ikke længere eksklusivt knyttet til pædagogiske test, fordi psykometriske metoder og Rasch modeller også finder interessante anvendelser i samfunds- og sundhedsvidenskab, men pædagogiske test vejer stadig lige så tungt som i tiden på DPI. Arbejdet med og diskussionen om de nationale test er blot et eksempel.