Aarhus University Seal

Vi realiserer en fremragende folkeskole

Nydannet konsortium er parat til at kvalificere og realisere Rejseholdets anbefalinger.

Af konsortiet bestående af professionshøjskolerne Metropol, UCC og VIA samt DPU, Aarhus Universitet

Det er et historisk stærkt udgangspunkt, når stort set alle parter er enige om, at folkeskolen har brug for et løft. Betegnelserne er mange - professions-, kvalitets-, kompetenceløft mv. - men bag de forskellige benævnelser står en bred national opbakning - fra forskningsinstitutioner over uddannelsesinstitutioner til skoler og politikere - til at realisere drømmen om en fremragende dansk folkeskole frem mod år 2020.  Konsortiet mellem 3 professionshøjskoler og DPU, Aarhus Universitet ser sig selv som en væsentlig del af denne opbakning. Konsortiet fremlagde sit udspil "4 svar på 10 udfordringer" samme dag, den 4. juni, som Regeringens Rejsehold præsenterede sine anbefalinger. Med udgangspunkt i sit udspil vil konsortiet gerne supplere Rejseholdets overvejelser og anbefalinger på tre punkter.

For det første er det konsortiets ambition at styrke den forsknings- og udviklingsbaserede skoleudvikling, som Rejseholdet efterlyser. Når Rejseholdet fx anbefaler, at der uddannes op mod 200 ph.d.ere, er det en opgave som konsortiet gerne påtager sig. Tilsvarende vil konsortiet i samme periode stå bag en solid og stærk forsknings- og udviklingsbasering, der vil løfte såvel kvantiteten som kvaliteten af relevant viden om undervisning og læring i folkeskolen. Regeringens politik har siden 2006-2007 været, at sektorforskningen skal være en del af universiteterne, der skal arbejde tæt sammen med professionshøjskolerne. Konsortiet vil vise vejen til gavn for folkeskolen. Derfor er der ikke brug for at oprette en ny sektorforskningsinstitution, sådan som Rejseholdet foreslår.

For det andet glæder det os, at Rejseholdet betoner behovet for politisk opbakning til et langt tidsperspektiv på femten år for at nå målet om, at folkeskolen skal være blandt top fem i verden. Det er vi helt enige i. Når det er sagt, så vil konsortiet også gerne operere med et kortere tidsperspektiv, hvor der sættes ind med en massiv efter- og videreuddannelsesindsats af de nuværende lærere i folkeskolen. Konsortiet stiller sig med andre ord i front for både et kort- og langsigtet kvalitets- og kompetenceløft af de pædagogiske professioner - lærere, pædagoger og ledere - i den danske folkeskole. Et løft som både nuværende og kommende ansatte inden for disse professioner kan drage nytte af.

For det tredje vil konsortiet - igen på linje med Rejseholdet - gerne betone behovet for en indsats på alle områder; lige fra forskning over uddannelse til konkret udvikling på skolerne. Konsortiet har netop i sit udspil "4 svar på 10 udfordringer" betonet vigtigheden af en sammenhængende ledelses- og organisationsudvikling, så alle arbejder efter samme mål. Politisk kræver det for eksempel, at efter- og videreuddannelse understøttes af en sammenhængende og koordineret lokal, kommunal og national indsats.  Konsortiet anbefaler at denne indsats organiseres i partnerskaber, der dannes så snart som muligt, så de allerede kan være grundlag for første del af professions- og kvalitetsløftet i perioden 2011-2016.

Som allerede nævnt står vi i en historisk unik situation, hvor der er bred enighed om, at en fremragende skole er en afgørende kilde til fremtidens velstand, velfærd og demokratisk oplysning. Ligeledes er der bred enighed om, at den danske folkeskole på en række punkter ikke lever op til denne forudsætning. Konsortiet er parat til at løse opgaverne med henblik på at opnå både mere øjeblikkelige og langsigtede virkninger - og frem for alt med det formål at vælge løsninger, der løfter den danske folkeskole op i international topklasse.

Med venlig hilsenMed venlig hilsenMed venlig hilsenMed venlig hilsen
Stefan HermannLaust Joen JakobsenHarald MikkelsenLars Qvortrup
Rektor MetropolRektor UCCRektor VIADekan DPU, AU

 

For yderligere oplysninger kontakt følgende personer:

Dekan Lars Qvortrup, DPU, Aarhus Universitet, M: 2784 4005

Rektor Stefan Hermann, Professionshøjskolen Metropol, M: 2613 7397

Rektor Laust Joen Jakobsen, Professionshøjskolen UCC, M: 4189 7007

Rektor Harald Mikkelsen, Professionshøjskolen VIA UC, M:  8755 1001