Aarhus University Seal

Ulighed i børn og unges sundhed

Social ulighed fører til ulighed i sundhed. Det har mange undersøgelser vist. Forfatterne til bogen "Ulighed i børn og unges sundhed" foreslår begrebet "sundhedskapital" som nøgle til at forstå problemet.

Bogens hovedtese er, at jo lavere socialt positioneret mennesker er, des større er risikoen for, de bliver syge – dette som en følge af usund livsstil men også som følge af den afmagt der kan ligge i at tilhøre en 'udsat' gruppe. Trods stigende velstand og velfærdsreformer, der skal sikre alle lige muligheder, er det ikke lykkes at løse problemerne med social ulighed og sundhed. Det, at tilhøre en af samfundets udsatte grupper, er stadig forbundet med risiko for forringede livs¬chancer i forhold til uddannelse, sociale kompetencer og sundhed.

Sundhedskapital
Udgangspunktet for bogen er et forskningsprojekt med afsæt i tematikken "Psykosociale mekanismer bag social ulighed i sundhed", hvor vægten i højre grad er lagt på det sociologiske og i mindre grad på det psykologiske perspektiv. I en undersøgelse baseret på samtaler med efterskoleelever er der blevet spurgt til deres erfaringer med sundhed og sygdomshåndtering, men også til deres hverdagsliv på skolen såvel som hjemme i forbindelse med sygdom og sundhed. Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem de unges sociale og kulturelle kapitaler og muligheden for opbyggelse af sundhedsfremmende vaner. På baggrund af resultaterne foreslår forfatterne et nyt begreb, "sundhedskapital", for en ressource, som opbygges gennem opvæksten og som har stor betydning for de unges fremtidige sundhed og 'valg' af livsstil.

En ny fortolkningsmodel
Sundhedskapital kan være en nøgle til ny forståelse af sammenhænge mellem sundhed og den sociale ulighed. Der er en omfattende empiriske viden om, at der hersker ulighed i sundhed, men der har manglet viden om, hvorfor den sociale ulighed har sundhedsmæssige konsekvenser. Projektleder Bente Jensen efterlyser "forklarings- og fortolkningsmodeller, der gør det muligt at blive klogere på, hvorfor disse sammenhænge eksisterer, og hvad der evt. kan gøres for at bryde mønstrene".
"Ulighed i børn og unges sundhed" tilbyder en ny forståelsesmodel, og forfatterne kaster desuden et kritisk blik på eksisterende forebyggelsestiltag, der oftest retter opmærksomheden mod det enkelte individ frem for at anerkende den sociale ulighed i sundhed som samfundsskabt problem.


Bente Jensens hjemmeside
Kristian Larsens hjemmeside
Peter Koudahl hjemmeside
Gry Andsagers hjemmeside

 

887_150x214

Ulighed i børn og unges sundhed

Af Bente Jensen, Kristian Larsen, Peter Koudahl og Gry Andsager

179 kroner, 186 sider
ISBN 87-7684-130-0
Danmarks Pædagogiske Universitets Forlag

Bestil bogen