Aarhus University Seal

Udviklingshæmmedes børn klarer sig godt – trods hårde odds

Børn af udviklingshæmmede mødre har vanskelige vilkår i barndommen. Alligevel klarer de sig rimelig godt som unge voksne.

Cand.psyk. Jytte Faureholm har undersøgt, hvordan det påvirker børn at vokse op med en udviklingshæmmet mor. Undersøgelsen er den første af sin art både i Danmark og i udlandet. Den 2. april forsvarer hun sin ph.d.-afhandling "Man må jo kæmpe" på Danmarks Pædagogiske Universitet.

Undersøgelsen viser, at både de udviklingshæmmede mødre og deres børn har ressourcer, og at de gerne vil bruge dem, hvis de får lov til det.

"Mødrene kan lære at være 'gode mødre', og børnene klarer sig generelt godt i tilværelsen – på trods af, at de på mange måder har haft vanskelige vilkår under opvæksten. Mange af børnene fortæller, at de er blevet mobbet i skolen og mødt med fordomme fra omgivelserne, fordi deres mor er udviklingshæmmet. Alligevel har de lært at tackle hverdagen og skabe sig en selvstændig tilværelse."

Undersøgelsen viser dog også, at drengene klarer sig bedre end pigerne. De fleste af de drenge, Jytte Faureholm har fulgt i sin undersøgelse, er i dag under uddannelse eller i job. Mange af pigerne er derimod droppet ud af skolen og lever af socialhjælp. Nogle af dem er selv blevet mødre som meget unge.

Familierne vil behandles med respekt
De sociale myndigheder gør generelt en stor indsats for at hjælpe børnefamilier hvor forældrene er udviklingshæmmede. Men i mange tilfælde oplever de udviklingshæmmede, at myndighederne ikke behandler dem respektfuldt. Det gælder for eksempel socialrådgiverne og de familievejledere, som de fleste familier med udviklingshæmmede mødre har. Alt for mange beslutninger bliver ifølge Jytte Faureholm taget udenom familierne, fordi de professionelle ikke mener, at udviklingshæmmede evner at deltage og tage ansvar.

"Generelt behandler de sociale myndigheder udviklingshæmmede som om de ikke har mulighed for at lære noget eller udvikle sig. Men det kan de. Min undersøgelse viser, at intellektuelt handicappede kan blive bedre til at tage vare på deres børn, hvis de bare har en god og respektfuld støtte fra de sociale myndigheder", siger Jytte Faureholm

Jytte Faureholm har fulgt 23 børn gennem 10 år, fra de var ca. 10 år. Ud over interviewundersøgelsen med børnene har hun blandt andet lavet en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt sagsbehandlere.

Jytte Faureholm forsvarer sin ph.d.-afhandling "Man må jo kæmpe" den 2. april 2007 kl. 13-16 i lokale D174 på Danmarks Pædagogiske Universitet, Tuborgvej 164, 2400 København NV.