Aarhus University Seal

Seneste nyt om universitetsfusioner

Regeringen fremlagde den 22. juni 2006 hovedlinjerne for et nyt danmarkskort for universiteterne, herunder en annonceringen af sigtet med at DPU skal fusionere med KU. I forlængelse heraf offentliggjorde videnskabsministeriet et kommissorium, se vedlagte, for et udvalgsarbejde, der skal tegne linjer for en eventuelt kommende fusion. DPUs bestyrelse udtrykte i brev af 23. juni, se vedlagte, dyb forundring over regeringens udspil til et udvalgsarbejde. Det var baggrunden for, at bestyrelsesformand Kjeld Holm den 30. juni var til møde i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (VTU) om bestyrelsens syn på et udvalgsarbejde som grundlag for overvejelser om en fusion mellem Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) og Københavns Universitet (KU). Mødet foregik med direktør for Universitets- og Bygningsstyrelsen Jens Peter Jacobsen.

Ved mødet understregede Kjeld Holm DPUs dybe forundring over regeringens kommissorium for det planlagte udvalgsarbejde for oprustning, udvikling og styrkelse af uddannelsesforskning og undervisning i Danmark. Forundringen beror på, at kommissoriet stik mod den bedyrede intention for udvalget ser ud til at lægge op til en opsplitning og svækkelse af DPUs aktiviteter: Det vil reelt sige en gevaldig svækkelse af dansk uddannelsesforskning og undervisning.

Ved mødet bekræftede Jens Peter Jacobsen, at DPUs bestyrelse kan henholde sig til universitetsloven og DPUs suveræne ret til at indstille til en eventuel fusion for DPUs vedkommende. Endvidere opfordrede Jens Peter Jacobsen DPU til at overveje at indgå i udvalget, idet udvalget alene skal opstille mulige modeller og beskrive overvejelser, men ikke træffe beslutninger endsige lave anbefalinger. Det vil sige, at DPUs bestyrelse – igen i henhold til universitetsloven – kan forholde sig frit til det materiale udvalget til sin tid måtte fremlægge.

Ved mødet blev Kjeld Holm opfordret til at tage kontakt til bestyrelsesformændene fra henholdsvis KU og Handelshøjskolen i København (CBS) – der er tildelt henholdsvis 2 og 1 repræsentant(er) i udvalget. Kjeld Holm vil således tage disse kontakter med henblik på at drøfte KUs og CBSs indstilling til et forestående udvalgsarbejde.

På baggrund af disse drøftelser vil Kjeld Holm i samråd med bestyrelsen tage endelig stilling til deltagelse i et eventuelt udvalgsarbejde, de nærmere betingelser herfor og  DPUs repræsentanter i udvalget. Der arbejdes på, at bestyrelsens indstilling foreligger i begyndelsen af august, hvorefter den vil blive offentliggjort på DPUs interne og eksterne hjemmeside.

Med venlig hilsen

Claus Holm
Sekretær for bestyrelsen