Aarhus University Seal

Orientering om universitetsfusioner

Regeringen fremlagde tirsdag 20. juni hovedlinierne for et nyt danmarkskort for universiteterne. Danmarkskortet præsenterer regeringens konklusioner efter den høringsrunde blandt universiteterne, som blev sat i gang i slutningen af 2005. Danmarkskortet indebærer, at to universiteter og ti sektorforskningsinstitutioner fusioneres ind i eksisterende universiteter. Fremtiden for fire universiteter og tre sektorforskningsinstitutioner er endnu ikke afklaret. Et af disse universiteter er Danmarks Pædagogiske Universitet.

Regeringen meddelte tirsdag, at dens sigte er, at Danmarks Pædagogiske Universitet skal fusionere med Københavns Universitet. Regeringens plan er at nedsætte er udvalg, der skal sikre, "at der med fusionen skabes rammer for en faglig oprustning og udvikling af uddannelsesforskning som grundlaget for at styrke undervisningen i hele uddannelsessektoren," som regeringen skriver i sit oplæg. Fristen for færdiggørelse af dette arbejde er udgangen af 2006.

Fredag 23. juni offentliggjorde videnskabsministeriet sit kommissorium for det udvalg, ministeriet ønsker skal tegne linjerne for den kommende fusion. Af kommissoriet fremgår, at udvalget skal "opstille modeller for: indpasningen af DPU i KU's fremtidige organisation, en styrket indsats for uddannelsesaktiviteterne inden for det pædagogiske og fagdidaktiske område, og formidling af uddannelsesforskning, så den bedst muligt kommer undervisningen i alle dele af uddannelsessektoren til gode. Udvalget skal endvidere overveje om dele af DPUs ressourcer mest hensigtsmæssigt bør indpasses på andre universiteter, samt overveje om der er andre aktiviteter, der mest hensigtsmæssigt kan udføres i samarbejde med professionshøjskoler."

En enig bestyrelse på Danmarks Pædagogiske Universitet udtrykte på sit møde 23. juni dyb forundring over regeringens oplæg til den videre drøftelse af DPUs situation. I et brev til Videnskabsministeren af 23. juni henholder bestyrelsen sig til universitetsloven og sin suveræne ret til at indstille til en eventuel fusion for DPUs vedkommende. Bestyrelsesformand på Danmarks Pædagogiske Universitet Kjeld Holm uddybede samme dag bestyrelsens holdning i en pressemeddelelse:

"Jeg har på bestyrelsens vegne skrevet til videnskabsministeren, at hans hensigter slet ikke lever op til de forventninger, som bestyrelsen har til de videre drøftelser af DPUs muligheder for en eventuel fusion. DPU har på et tidligt tidspunkt gjort det klart, at DPU ønsker at vurdere fusionsmuligheder, der kan skabe rammer for en udvikling af uddannelsesforskning til gavn for vidensøkonomien. Hvis ikke sådanne muligheder eksisterer, vil DPU fortsætte som hidtil med at udvikle uddannelsesforskningen i Danmark. DPU er allerede nået imponerende langt. Kun en perspektivrig fusion, der fastholder sigtet med DPU som samlet enhed er relevant."

Videnskabsministeren har inviteret DPU til møde i uge 26 med henblik på at drøfte det videre forløb. DPUs bestyrelse har allerede nu meddelt Videnskabsministeren, at den forventer at få lejlighed til at drøfte et kommissorium for et eventuelt udvalgsarbejde for uddannelsesforskningen i Danmark.

Ovenstående er uddybet i følgende dokumenter anført i kronologisk rækkefølge:

Med venlig hilsen

Lars-Henrik Schmidt
Rektor