Aarhus University Seal

Ny forskning sætter fokus på kommunernes indsats overfor børn og unges sundhed

En ny forskningsrapport kortlægger kommunernes forebyggende og sundhedsfremmende arbejde på børn- og ungeområdet. Forskerne bag projektet anbefaler mere tværfagligt samarbejde og vidensudveksling mellem sundhedsfagene og de pædagogiske tiltag i kommunerne. Det kræver et kombineret fundament, der både rummer strategi, sundhedsfaglighed og sundhedspædagogik.

Anden del i forskningsprojektet Risikable børn og unge er netop afsluttet. Projektet sætter fokus på kommunal forebyggelse og sundhedsfremme på børn- og ungeområdet med særligt blik for de strategiske og faglige udfordringer.

"Kommunerne står over for flere konkurrerende hensyn i forhold til at skulle organisere forebyggelse og sundhedsfremme rettet mod børn og unge. De vigtigste hensyn er nærhed, faglighed og helhed, men også mere pragmatiske hensyn skinner igennem, fx økonomi", udtaler en af forskerne bag projektet Karen Wistoft, post.doc. ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole

Rapporten Forebyggelse og sundhedsfremme rettet mod børn og unge peger på, at kommunerne står over for en række nye udfordringer i indsatsen overfor børn og unge. En første vigtig udfordring handler om sammentænkningen af et sundhedsfagligt og pædagogisk perspektiv. En anden vigtig udfordring handler om mulige konflikter mellem et snævert risiko-orienteret og et bredt livsstilsorienteret blik. Her forudser forskerne en række strategiske udfordringer, fordi de tværgående aktiviteter nødvendigvis må baseres på nye samarbejdsmodeller.

"Der bør ske en større videns- og erfarings udveksling mellem de involverede parter, som med fordel kan inkludere andre end de kommunale aktører, fx frivillige, folkeoplysningsforbund og private virksomheder. Hermed kan man skabe en mere sammenhængende indsats over for børn og unge," fortæller Karen Wistoft.

Rapporten giver et billede af kommunernes policy-løsninger og interventionsstrategier på børn og unge området. Rapporten belyser hvordan kommunerne i dag igangsætter og gennemfører sundhedsfremmende projekter rettet mod børn og unge. Her anbefaler forskerne et større fokus på tværfaglige netværk.

"Der må i højere grad tænkes i netværk, når der skal formuleres sundhedsstrategier på børne- og ungeområdet. Desuden må indsatsen over for børn og unges sundhed styrkes med en projektorienteret organisationsform. Den væsentligste udfordring er at kombinere en sundhedsfaglig og en pædagogisk tilgang til forebyggelse og sundhedsfremme"

Undersøgelsen Forebyggelse og sundhedsfremme rettet mod børn og unge baserer sig på interviews med sundhedschefer eller andre centrale nøglepersoner fra 72 af landets 98 kommuner, og er resultatet af et samarbejde mellem forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og Copenhagen Business School. Projektet Risikable børn og unge fortsætter indtil januar 2010. Kort efter påske udkommer tredje delrapport, som går i dybden med intervention og sammenhæng i forhold til kommunernes sundhedsindsat.

Hent rapporten (pdf)

Projektets hjemmeside

Yderligere kontakt

Karen Wistoft, post.doc. ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole

Tlf: 8888 9142

Mobil: 26132653

kawi@dpu.dk