Aarhus University Seal

Lavt selvværd bag vilde pigers vold

Historier i medierne om helt unge piger, der overfalder og mishandler jævnaldrende piger, er blevet hverdagskost. Men det er vigtigt, at vi husker at fokusere på 'de vilde piger' som ressourcefulde unge, mener Nina Wittendorff fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Hun har undersøgt, hvordan man kan spore de vilde piger ind på en positiv forandringsproces.

Selvom vi tager afstand fra volden, skal vi holde fokus på, hvad der ligger til grund for pigernes adfærd og give dem alternative handlemuligheder.

"De vilde piger har ofte et utroligt lavt selvværd, og det er vigtigt at styrke deres selvværdsfølelse i det socialpædagogiske arbejde, hvis man skal give dem andre handlemuligheder. Selvfølgelig skal pigerne tage konsekvenserne af deres handlinger, men vi er nødt til at se på, hvad der ligger til grund for deres handlinger, hvis vi skal kunne løse disse problemer. Problemet er jo, at pigerne først bliver taget alvorligt, når de skader andre end dem selv", siger Nina Wittendorff, PhD-studerende ved Center for Ungdomsforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet.

Pigerne fortæller

I rapporten 'Det er jo bare mit liv jeg skal have styr på', der kom i 2007, giver hun et bud på, hvordan man kan spore de vilde piger ind på en positiv forandringsproces, og hjælpe dem til at fastholde den. Undersøgelsen handler om piger, der har eller har haft en udadreagerende adfærd i form af kriminalitet, vold eller grov mobning. Det er piger, der har haft et problemfyldt liv, men har fået hjælp ved at blive tilknyttet forskellige socialpædagogiske indsatser.

Undersøgelsen bygger på kvalitative interviews med seks piger, der fortæller om deres baggrund, og om hvad der har hjulpet dem med at forandre deres liv. Den tager udgangspunkt i pigernes egne erfaringer og refleksioner og giver derved en viden om deres livssituation. Pigernes fortællinger sættes ind i en fortolkningsramme, der udkrystalliserer den viden, andre kan bruge.

Ud fra centrale temaer i pigernes liv fortæller de om, hvad de ser som årsagerne til deres adfærd. De forklarer, hvad de ser som centralt for arbejdet med piger, der har de samme problemer, som de selv kæmper med.

Gode råd

De temaer, der tages op, er forholdet til familien, til venner og veninder, til krop og køn og til skoler og institutioner. Derudover fortæller pigerne om, hvordan de oplever det at udøve vold, og hvordan mødet med omgivelsernes forståelser af, hvordan man har et godt og rigtigt liv, påvirker deres opfattelse af deres egen livssituation.

De sidste kapitler i undersøgelsen sætter fokus på pigernes tanker om fremtiden, og hvordan man konkret kan arbejde med piger, der har en uhensigtsmæssig adfærd. Deres erfaringer samles i en række gode råd og pointer, der kan inspirere såvel de medarbejdere, der konkret arbejder med disse piger, som de myndigheder, der arbejder med at tilgodese udsatte gruppers behov.

Nina Wittendorff har lavet rapporten i samarbejde med Udviklings- og Formidlingscenter for Børn og Unge. 

 

Download rapporten

'Det er jo bare mit liv jeg skal have styr på'