Aarhus University Seal

Helge Sander åbner nyt tværfagligt Center for Playware

Videnskabsminister Helge Sander åbner i dag det nye Center for Playware, der både byder på interaktive legepladser for børn og velfærdsteknologier, som aktiverer demente ældre. Centeret er ramme for et nyt, banebrydende samarbejde mellem forskere i leg og læring og forskere i robotteknologi og kunstig intelligens.

Torsdag den 30. april åbner et nyt tværfagligt Center for Playware. Centeret er unikt ved at gå på tværs af fag, på tværs af institutioner og på tværs af grundforskning og anvendt forskning. Forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Århus Universitet og DTU Elektro, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), har fundet sammen med det formål at skabe ny, tværfaglig humanistisk og teknologisk forskning, der kan omsættes til samfundsnyttige redskaber.

Det teknologiske omdrejningspunkt for forskningen i Center for Playware er et robotteknologisk koncept udviklet af professor Henrik Hautop Lunds forskningsgruppe.  

Henrik Hautop Lund, DTU, siger:  

"Centeret er unikt ved at forene robotteknologi, legekultur, moderne kunstig intelligens og pædagogik. Og afkastet er mere end fremragende forskning og moderne legepladser. Potentialet er meget stort, og vi kan se frem til, at kunstig intelligens og robotteknologi kan benyttes inden for både oplevelsesindustri, service-, omsorgs- og sundhedssektoren."  

Lektor Carsten Jessen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Århus Universitet, udtrykker begejstring over centerets muligheder: 

"Som forsker i leg og læring fascinerer det mig at forske i, hvad der sætter gang i og fastholder leg. For det ved vi ikke nok om. Og for mig er det fantastisk, at vi ikke alene kan levere de kloge tanker, som vi mangler, men også bruge denne viden til at udvikle praktiske redskaber til gavn for børn og voksne."  

Dekan Lars Qvortrup, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Århus Universitet, ser flere fordele i centerkonstruktionen:  

"For DPU er det en stor glæde at være en del af et center, der for eksempel samarbejder med virksomheden Kompan A/S om at udvikle digitale legepladser til landets skoler. For vi har tre ambitioner med centeret. Det skal levere forskning på højeste niveau, det skal have maksimal relevans for praksis, og så skal det skabe markeder og vækst for dansk industri," siger Lars Qvortrup.    

Center for Playware har til huse ved DTU, hvor leg- og læringsforskere går sammen med robotforskere om at udvikle nye produkter. DTU har en god tradition for at få forretning og forskning til at gå hånd i hånd.   

"Playware-industrien er en spirende branche, som Center for Playware kan være med til at udvikle. Vi vil her – som på andre områder – sørge for at skabe betingelser for, at forskningen bliver udnyttet optimalt samfunds- og erhvervsmæssigt. Meget af den forskning, centeret leverer, vil direkte kunne finde anvendelse i erhvervslivet, dele måske gennem oprettelse af nye virksomheder," siger prorektor Knut Conradsen fra DTU. 

Yderligere oplysninger

Lektor Carsten Jessen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Århus Universitet: 5149 1034 eller cj@dpu.dk

Professor Henrik Hautop Lund, Danmarks Tekniske Universitet: 4525 3929 eller hhl@playware.dtu.dk 


Forskningen ved Center for Playware

Playware beskæftiger sig med avancerede digitale produkter, der skaber leg og oplevelser hos brugere i alle aldersgrupper. Det nye center vil især fokusere på teknologi med fysisk brugerinteraktion, herunder helt nye interaktive produkter, som udvikles på basis af robotteknologi, moderne kunstig intelligens og mobilteknologi. Forskningen vil kunne finde anvendelse inden for en lang række områder som leg, sport, sundhed, fysioterapi, musik, arkitektur, kunst og læring.  

Se eksempler på projekter