Aarhus University Seal

Find nyeste viden om uddannelse på nettet

Ny database gør det muligt at finde den nyeste og bedste viden om undervisning og uddannelse. Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning står bag det nye tilbud, som både lærere, pædagoger, studerende, politikere og forskere kan drage nytte af.

Hvad er effektiv matematikpædagogik? Hvad ved vi om IT's betydning for elevers tilegnelse af evnen til at tænke kritisk og kreativt? Hvilke strategier er gode til at fremme sundhed blandt børn? Det er nogle af de spørgsmål, en ny database kan give svar på.

Evidensbasen, som initiativet kaldes, er udarbejdet af Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Den nye base er den første af sin art i verden, og indeholder foreløbig mere end 150 såkaldte reviews, hvor forskere har gennemgået forskningslitteraturen om et bestemt tema.

Basen kan for eksempel bruges af lærere og skoleledere, der ønsker at udvikle deres egen eller skolens undervisning eller af undervisere på CVU'ere, der vil holde sig opdateret med den nyeste forskningsviden indenfor deres felt.
 
Nogle reviews retter sig mod meget specifikke spørgsmål, imens andre giver et bredt vue over den eksisterende forskningsviden. Søger man for eksempel på "matematik", vil et af de seks hits være "Effective pedagogy in mathematics/pangarau" - et New Zealandsk projekt, der samler international forskning og opstiller en samlet model for god pædagogik i matematikundervisningen. Et andet af de seks reviews handler om effekten af det engelske initiativ "En daglig matematiktime", og er fra det engelske EPPI-center. Her kan man læse om virkningen af én times matematikundervisning hver dag i engelske skoler.

Parallelt med opbygningen af den nye base vil det danske clearinghouse udsende referater på dansk af udvalgte reviews. De første referater er af matematikrapporten fra New Zealand og af et svensk review om individualiseret undervisning.

Om Clearinghouse
Clearinghouse er en ny type forskningsinstitution, der skaber overblik over den aktuelt bedste viden om god uddannelsespraksis og formidler den til fagets udøvere og politikere. Tilsvarende institutioner har eksisteret i flere lande i en årrække. Det er resultaterne af disse institutioners arbejde, som nu er samlet i evidens.

Søg i evidensbasen
Se referater fra udvalgte reviews

Nyheder fra clearinghouse i nyhedsbrevet Evidens & uddannelse. Tegn abonnement

For yderligere information: www.dpu.dk/clearinghouse eller kommunikationskonsulent Torben Clausen, Tlf: 4021 1471, mail: toc@dpu.dk