Aarhus University Seal

Europæernes identitet ligger nu på nettet

DPU er tovholder på et kulturprojekt, der sætter fokus på europæisk identitet og kulturel forståelse. Europæiske borgere har fortalt deres livshistorier til et digitalt arkiv til brug for forskere, undervisere og almindelige historieinteresserede mennesker. Et dommerpanel har nu kåret de bedste historier - heriblandt to danske.

'European Memories' er overskriften på et europæisk fortælleprojekt, der blandt andet bygger på personlige fortællinger, som EU-borgere i løbet af det sidste år har indsendt til projektets hjemmeside. Projektet skal øge den europæiske kulturelle bevidsthed ved at opbygge et fælles digitalt arkiv med selvbiografiske beretninger fra forskellige dele af Europa. Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), Aarhus Universitet, er ansvarlig for den danske del af projektet.

"Med projektet får vi adgang til interessante selvbiografiske fortællinger, der samtidig giver et historisk og samfundsdiagnostisk indblik i en lang række vigtige temaer - for eksempel kvinders historie, efterkrigstiden i Tyskland samt hverdagslivet i Østeuropa før murens fald. Formålet er både at vise diversiteten og fællesskabet i Europa gennem tiden. Samtidig åbner det for en diskussion af, om - og i givet fald hvordan - vi kan tale om en fælles europæisk identitet," siger Mads Haugsted, der sammen med Marcella Milana, begge lektorer på DPU, Aarhus Universitet, er tovholder på den danske del af projektet.

To danske vindere
Ud over Danmark er fem andre EU-lande - Bulgarien, Tyskland, Italien, Spanien og Portugal - involveret i projektet. Ambitionen er nu at udvide arkivet med flere EU-lande. I alt har godt 400 europæere indsendt deres personlige fortællinger til det digitale arkiv. Herefter har en dommerkomité udvalgt vinderhistorierne. To danske fortællere har vundet priser for deres selvbiografiske fortællinger og er derfor inviteret til Toscana i Italien i næste uge, hvor de skal deltage i en workshop og samtidig fejre at første del af projektet er veloverstået.

"Deres fortællinger har vundet, fordi deres personlige oplevelser og beretninger på én gang er et stykke hverdagshistorie og et indblik i en historisk periode et sted i Europa. Man kan sige, at beretningerne udmærker sig ved at vise det store i det små," siger Mads Haugsted.

Guldgrube af hverdagshistorier
Fortællekonkurrencen har bl.a. haft til formål at skabe opmærksomhed omkring den del af projektet, som består i at etablere et omfattende intereuropæisk digitalt arkiv, der indeholder både tekst, lyd- og videooptagelser samt fotoreportager. De involverede lande har gravet i deres nationale og lokalhistoriske arkiver og fremskaffet fortællinger, der så er blevet samlet, kategoriseret og linket. De vil snart være tilgængelige fra en fælles webportal. Og denne systematisering rummer ifølge Mads Haugsted et stort potentiale.

"Det er en helt unik mulighed for at få et indblik i almindelige menneskers dagligdag i en given historisk periode. Det er en sand guldgrube af hverdagshistorier. Materialet er interessant for os forskere, men det er også oplagt at bruge det i historie- og sprogundervisningen, både i grundskolen og gymnasiet,"siger Mads Haugsted. 

 


Forskerne Mads Th. Haugsted og Marcella Milana, DPU, Århus Universitet har været projektledere for et EU-støttet projekt 'European memories'. Projektet er nu afsluttet.

De bedste fortællinger blev belønnet med en rejse til Den Europæiske Festival for Autobiografi i Toscana i Italien og udgivet i bogform.

Denne udgivelse (på dansk eller engelsk) kan erhverves gratis ved henvendelse til Lennart Ahlfors 88 88 9616; E-mail: lahl@dpu.dk

Læs mere om projektet og denne udgivelse: European Memories

For mere information om projektet kontakt:
Lektor Mads Haugsted, DPU, Aarhus Universitet. E-mail:mads@dpu.dk; tlf.: 8888 9873; mobil: 2893 8629

Lektor Marcella Milana, DPU, Aarhus Universitet. E-mail: mami@dpu.dk; tlf: 8888 9475; mobil: 2396 7756