Aarhus University Seal

Europæere fortæller livshistorier på nettet

Som deltager i et europæisk fortælleprojekt opfordrer DPU danskerne til at fortælle deres livshistorier til et online arkiv. Med personlige beretninger skal unge som gamle historiefortællere over hele Europa bidrage til en fælles kulturel forståelse. En konkurrence skal tiltrække flere fortællere samt kåre de bedste historier.

European Memories er overskriften på et europæisk fortælleprojekt, der bygger på personlige fortællinger, som EU borgere uploader til projektets hjemmeside. Projektet skal øge den europæiske kulturelle bevidsthed ved at opbygge et fælles digitalt arkiv med europæernes selvbiografiske beretninger. Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), Aarhus Universitet er tovholder på den danske del af projektet og opfordrer derfor danskerne til at fortælle deres livshistorier til arkivet.

"Med projektet får vi adgang til interessante selvbiografiske fortællinger, der samtidig giver et historisk og samfundsdiagnostisk indblik i en lang række vigtige temaer,"siger Mads Haugsted, lektor på DPU, Aarhus Universitet.

Et nyt indblik i Danmarkshistorien
22 danske institutioner har hjulpet til med at finde det historiske materiale, hvor vigtige emner som fx jødernes og kvindernes historier bliver fortalt som selvbiografiske livshistorier. I den forbindelse har DPU allieret sig med professionelle danske historiefortællere, herunder Carsten Islington og Lisbeth Weitemeyer, der kan inspirere nye  fortællere. 

Med sit engagement i projektet arbejder DPU på én gang lokalt med de traditioner og begivenheder, der præger dansk kultur og samtidig på tværs af grænserne i Europa. Ud over Danmark er fire andre EU-lande - Bulgarien, Tyskland, Italien, Spanien og Portugal - involveret i projektet.   

Fortællekonkurrence
Med konkurrencen "Narrating Europe" opfordrer DPU danskerne til at dele deres personlige oplevelser og observationer fra det samfund og den dagligdag, de bevæger sig i. De bedste fortællinger belønnes med en rejse til Den Europæiske Festival for Autobiografi i Toscana i Italien. Deadline for indsendelse af historier til konkurrencen er 30. november 2009.

Man kan tilmelde sin fortælling til konkurrencen både som skreven tekst, som lyd, video og som fotofortælling.

Fortællingerne skal bevæge sig inden for tre overordnede temaer:
1) At være en del af Europa  
2) Veje gennem Europa (fokus på mangfoldighed)
3) Et andet muligt Europa (Europa under udvikling)

Ud over de personlige fortællinger er det også muligt at deltage i konkurrencen med forskningsbaserede studier.

 

 

 

Læs mere om projektet European Memories

For mere information om projektet kontakt lektor Mads Haugsted, DPU, Aarhus Universitet og lektor Marcella Milana