Aarhus University Seal

DPU revurderer status for udvalgsarbejdet om eventuel fusion med Københavns Universitet

Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) har med glæde noteret sig, at Videnskabsminister Helge Sander efter den 15. september har haft anledning til at genbekræfte, at eventuelle universitetsfusioner foregår i henhold til universitetslovens ord om frivillighed. Det glæder ligeledes DPU, at såvel Socialdemokratiet som Dansk Folkeparti igen har tilkendegivet, at de værner om frivillighedsprincippet. DPU har endvidere noteret sig, at hverken ITU eller CBS ønsker at indgå i eventuelle fusioner.

Disse klare markeringer gør, at DPU finder, at tiden er inde til at understrege sine synspunkter i forhold til eventuelle fusioner og samarbejde med andre universiteter, herunder ikke mindst fremhæve sin revurdering af status for de pågående udvalgsdrøftelser om en eventuel fusion med KU.

På regeringens foranledning har DPU har siden den første præsentation af hovedlinjerne for et danmarkskort for universiteterne drøftet mulighederne for en eventuel fusion med KU i et udvalg, som bliver sekretariatsbetjent af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. DPU har i det hidtidige arbejde for det første gjort opmærksom på, at hvis en fusion med KU overhovedet skulle komme på tale, så var en fakultetsmodel den første og fortrukne mulighed. For det andet har DPU lige fra annonceringen af udvalgsarbejdet henholdt sig til universitetsloven og til, at DPUs bestyrelse før, under og efter udvalgsarbejde kan gøre brug af sin suveræne ret til at indstille til en eventuel fusion. For det tredje er det væsentligt at gøre opmærksom på, at DPUs bestyrelse på intet tidspunkt har ytret ønske om et sådant udvalgsarbejde.

DPU har i sin oprindelige interessetilkendegivelse af 3. april 2006 nævnt, at en perspektivrig storfusion for DPU og dansk uddannelsesforskning kunne være at skabe ét universitet på Sjælland, hvori KU, CBS, ITU m.fl. indgik. Ethvert tilløb til en sådan konstruktion ser efter den 15. september ud til at være aflyst. Alt i alt er det DPUs vurdering, at perspektiverne for udvalgsarbejdet om en eventuel fusion er til at overse. På den baggrund vil DPU nu igen kunne fokusere al energi på at fortsætte såvel nationale som internationale bestræbelser på og samarbejde om at styrke danske uddannelsesforskning og undervisning.

Med venlig hilsen

Kjeld Holm                            Lars-Henrik Schmidt
Bestyrelsesformand                Rektor

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til sekretariats- og kommunikationschef Claus Holm, 8888 9056 eller 2688 5600