Aarhus University Seal

Børnelitteratur for de 10-15-årige

Inspirationskursus over fire dage 3. - 24. marts for lærere, skolebibliotekarer, børnebibliotekarer, pædagoger i skolefritidsordninger og andre med interesse for området.

Info about event

Time

Thursday 3 March 2011, at 12:30 - Thursday 24 March 2011, at 15:30

Location

DPU, Aarhus Universitet, Tuborgvej 164, 2400 København NV

Indhold

Børne- og ungdomslitteratur i et dannelsesperspektiv
En stor del af litteraturen for børn og voksne præsenterer karakterer, der handler, foretager valg og gennemgår erfarings- eller dannelsesprocesser. Litteratur for børn tematiserer også ofte forholdet mellem den enkelte og fællesskabet, mellem "det normale" og "afvigeren" - hvem er uden for fællesskabet, og hvad er et fællesskab ifølge børne- og ungdomslitteraturen i dag?  Dette skal diskuteres med udgangspunkt i nyere børnelitteratur for de 10-15-årige.
Underviser: Nina Christensen

Historiske ungdomsromaner
Den historiske roman har fået en revival de seneste år. Genren har udviklet sig fra at indeholde heroiske helteskikkelser til at beskæftige sig med hverdagslivet for almindelige mennesker. Hvordan virker genren, og hvordan forvaltes Historien? Der gives eksempler på bøger om forskellige historiske perioder.
Underviser: Anna Karlskov Skyggebjerg

Mellem tekst og billede - Billedromanen som ny børnelitterær genre
Dansklærerforeningens billedroman blev skabt med det formål at nå drenge, som ikke havde den store interesse for at læse. Gør den det, og hvad kendetegner billedromanen som genre i forhold til forskellige traditioner og virkemidler, som billedromanen trækker på? Kurset vil lægge op til aktiv deltagelse i analyse og diskussion af udvalgte billedromaner.
Underviser: Stine Reinholdt Hansen

Formidlende kvaliteter i børne- og ungdomslitteraturen
På dette kursus rettes et retorisk blik på børnelitteraturens formidlingsformer. Hvordan kan tekster tænkes at gribe og påvirke sine læsere, og hvordan udnyttes disse træk i teksten i litteraturformidlingen? Undervisningen vil blandt andet introducere retorisk tekstanalyse som et redskab til vurdering af forskellige børnelitterære teksters formidlende kvaliteter.
Underviser: Frederikke Winther

Ret til ændringer i programmet forbeholdes. 

Tid og sted

Torsdag 3., 10., 17. og 24. marts 2011 kl. 12.30-15.30.
Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, AU, Tuborgvej 164, 2400 København NV.
Nærmere oplysning om lokale følger.

Målgruppe

Center for Børnelitteratur afholder løbende tværfaglige inspirationskurser om børnelitteratur. Målgruppen for kurset 'Børnelitteratur for de 10-15-årige' er lærere i indskolingen og på mellemtrinnet, børnehaveklasseledere, skolebibliotekarer, børnebibliotekarer, pædagoger i skolefritidsordninger og andre med interesse for området.

Deltagelse

Pris 3500 kroner

Tilmeldingsfrist: 17/2 2011.

Litteraturliste mv. udsendes umiddelbart herefter.

Tilmeld dig her

Yderligere oplysninger

Jane Kjellin, T: 88 88 93 74

Frederikke Winther, T: 88 88 93 79