DPU

Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Teknologi i det blå Danmark

Teknologi i det blå Danmark

Robotten/teknologien som kollega

Et stigende antal arbejdsopgaver i det Blå Danmark bliver i disse år automatiseret og digitaliseret. Disse nye teknologier kalder ofte på nye samarbejdsformer og relationer mellem fagpersoner ombord, fagpersoner og beslutningstagere i rederiorganisationerne, samt teknologiudviklere i udviklervirksomheder og start-ups. Mange aktører forholder sig til selve teknologierne, men ofte introduceres de dog uden dybdegående undersøgelser af den organisatoriske og praktiske sammenhæng, de skal indgå i. Rapporten peger på, at automatiserede teknologier ofte er uventet ’socialt aktive’. Frem for at overflødiggøre mennesker kræver de således øget og løbende opmærksomhed og kalder endvidere på kompetencer, som ofte undervurderes i udvikleres og indkøberes forestillinger om problemfri implementering.

Åben Innovation

Rederibranchen i Danmark har en interesse i at samarbejde om udviklingen og implementeringen af de mange nye (smarte) teknologier og tiltag som eksempelvis sensorer, AI, robotter, droner og automation. Dette projekt afdækker de ikke-tekniske, sociale og kulturelle betingelser for dette samarbejde. Rapporten peger på, at arbejdet med ’åben innovation’ på tværs af rederier og andre aktører i branchen udfolder sig i et rum, som dels er præget af underliggende nationale kulturelle koder, som associeres med det danske/skandinaviske ’DNA’ —tillid, uformelle relationer, lille magtdistance, osv. —og dels foregår i et forretningsfokuseret miljø, hvor organisationer er driftsorienterede, og konkurrencen er hård og kalder på non-disclosure agreements (NDA).

Nyheder

Afsluttende rapport fra Åben Innovation

Forskningsprojektet Åben Innovation har udgivet deres endelige rapport. Den kan downloades nedenfor.  

Afsluttende rapport fra Robotten/Teknologien som kollega

Robotten/teknologien som kollega har udgivet deres endelige rapport. Den kan downloades nedenfor.

Seminar

d. 15 september præsenterer begge projekter deres resultater på et siminar hos Danske Rederier. Der er nu lukket for tilmelding, men man kan komme på venteliste ved at skrive til: academy@danishshipping.dk

Forskerne

Robotten/teknologien som kollega

 

 

Jakob Krause-Jensen

projektleder og lektor

jakj@edu.au.dk

Bettina Skårup

Projektkoordinator og -facilitator

bettina@skarup.dk

Stephan Hansen­­­­­­­­

Videnskabelig assistent

shan@edu.au.dk


­­­­

Åben Innovation

 

 

Jakob Krause-Jensen

projektleder og lektor

jakj@edu.au.dk

Bettina Skårup

Projektkoordinator og -facilitator

bettina@skarup.dk

Lars Richard Rasmussen

Videnskabelig Assistent

lrr@edu.au.dk