Teknologi i det blå Danmark

Robotten/teknologien som kollega

Et stigende antal arbejdsopgaver i det Blå Danmark bliver i disse år automatiseret og digitaliseret. Disse nye teknologier kalder ofte på nye samarbejdsformer og relationer mellem fagpersoner ombord, fagpersoner og beslutningstagere i rederiorganisationerne, samt teknologiudviklere i udviklervirksomheder og start-ups. Mange aktører forholder sig til selve teknologierne, men ofte introduceres de dog uden dybdegående undersøgelser af den organisatoriske og praktiske sammenhæng, de skal indgå i. Rapporten peger på, at automatiserede teknologier ofte er uventet ’socialt aktive’. Frem for at overflødiggøre mennesker kræver de således øget og løbende opmærksomhed og kalder endvidere på kompetencer, som ofte undervurderes i udvikleres og indkøberes forestillinger om problemfri implementering.

Åben Innovation

Rederibranchen i Danmark har en interesse i at samarbejde om udviklingen og implementeringen af de mange nye (smarte) teknologier og tiltag som eksempelvis sensorer, AI, robotter, droner og automation. Dette projekt afdækker de ikke-tekniske, sociale og kulturelle betingelser for dette samarbejde. Rapporten peger på, at arbejdet med ’åben innovation’ på tværs af rederier og andre aktører i branchen udfolder sig i et rum, som dels er præget af underliggende nationale kulturelle koder, som associeres med det danske/skandinaviske ’DNA’ —tillid, uformelle relationer, lille magtdistance, osv. —og dels foregår i et forretningsfokuseret miljø, hvor organisationer er driftsorienterede, og konkurrencen er hård og kalder på non-disclosure agreements (NDA).

Afsluttende rapport

Robotten/teknologien som kollega har udgivet deres endelige rapport. Den kan downloades nedenfor.

Seminar

d. 15 september præsenterer begge projekter deres resultater på et siminar hos Danske Rederier. Du kan  tilmelde dig med linket nedenfor

Forskerne

Robotten/teknologien som kollega