Hvordan man vender en supertanker

Hvorfor sammenlignes det at forny en virksomhed med det at vende en supertanker? Hvorfor kan nye ideer og andre måder at gøre tingene på ikke vinde fodfæste på en arbejdsplads - selv når alle er enige om nødvendigheden heraf? Svarene finder du i Bente Elkjærs nye bog 'Når læring går på arbejde. Et pragmatisk blik på læring i arbejdet'.

07.11.2005

Når læring går på arbejde

Hvilke mekanismer er det, der virker blokerende for udvikling og fornyelse af organisationer? Hvorfor er det ikke nok blot at definere virksomhedens mission og vision eller dens værdier?

I sin nye bog Når læring går på arbejde. Et pragmatisk blik på læring i arbejdslivet argumenterer professor Bente Elkjær for, at udvikling og fornyelse af organisationer handler om læring, men ikke den form for læring, som vi normalt forbinder med læring. I Elkjærs pragmatiske forståelse af læring i arbejdslivet er fokus ikke ensidigt på hverken læring hos enkeltindividet eller læringens omgivelser i praksisfællesskaber, men i stedet på begge samtidigt.

Det handler om at forstå organisationer som arenaer, hvori der altid vil være spændinger eller konflikter. De resulterer ind i mellem i sammenstød, der kan være mere eller mindre konstruktive. Men det er i den "spændingsfyldte" virksomhed, at muligheden for at lære – at tænke og handle på nye måder – kan opstå. Læring i arbejdslivet handler om håndtering af uenigheder og det er på en virksomheds succes med at arbejde med dens konflikter, at man skal kende en lærende organisation.

Bogens primære målgruppe er forskere samt studerende på kandidat- og masterstudier inden for pædagogik og uddannelse.

Bente Elkjær er professor ved Learning Lab Denmark på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), hvor hun også er leder af forskerskolen om organisatorisk læring (DOCSOL). Desuden er Bente Elkjær én af to chefredaktører af det internationale tidsskrift Management Learning.

Når læring går på arbejde. Et pragmatisk blik på læring i arbejdslivet

af Bente Elkjær
211 sider – 238 kr.