DPU-forsker modtager Det Gyldne Snit

20.11.2006 | jaal

For lastbilchauffører og andre travle mennesker på farten er traditionel undervisning i klasserum og tykke lærebøger ofte ikke sagen, fordi undervisningen er for ufleksibel og boglig. I et samarbejde med en række private virksomheder har lektor Lisa Gjedde fra Danmarks Pædagogiske Universitet udviklet er kursuskoncept, hvor chaufførerne via deres mobiltelefon deltager i kurser om transport af farligt gods.

Med læringsprogrammet Flex-Learn følger lastbilchaufførerne kurserne i pauserne, når de ude på landevejene. Den 13. november 2006 modtog Lisa Gjedde og gruppen bag Flex-Learn innovationsprisen ved uddelingen af Forskningsnettets 'Det Gyldne Snit'. Begrundelsen var at projektet på "en spændende og nybrydende måde integrerer video, internet og håndholdte medier i et undervisningsforløb".

Sparer kursusdage

Ifølge Lisa Gjedde betyder kombinationen af video, lyd og tekst at bogligt svage, ordblinde og kursister med indvandrerbaggrund klarer sig bedre end ved traditionel klasserumsundervisning. På pilotkurserne var deltagerne især tilfredse med muligheden for at repetere lektioner, at de kan gå frem i deres eget tempo, og at de fik svar på multiple-choice testen med det samme, ligesom i computerspil.

"Ifølge reglerne på området skal chaufførerne forny deres certifikat til at køre med farligt gods hvert andet år, og med Flex-Learn kan chaufførerne spare mange kursusdage, fordi de ikke behøver at være til stede for at tage hele kurset" siger Lisa Gjedde.
På DPU forsker hun i nye måde at bruge IT og medier i undervisning og er tilknyttet Forskningsprogrammet om Medier og IT i læringsperspektiv.

Stor målgruppe

Ifølge Lisa Gjedde kan mobile læringsprogrammer som Flex-Learn indgå i kurser for en lang række erhvervsgrupper.
"Hvad enten man er chauffør, sygeplejerske eller håndværker giver mobil læring større fleksibilitet, fordi man selv bestemmer, hvornår man vil deltage," siger hun.

Bag Flex-Learn står et konsortium bestående af Visionguide, Innovisio, Mobile People og Danmarks Pædagogiske Universitet.
Ud af 21 produktioner vandt seks produktioner Forskningsnettets Det gyldne Snit i forskellige kategorier. Se alle bidrag her.

Læs mere om Flex-Learn
Kontakt: Lektor Lisa Gjedde