DPU

Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Asterisk 62

Tema: Hjernens indtog

Juni 2012 

Artikler

01.06.2012 |

Kan 1500 skoler skille sig ud?

Kampen om opmærksomhed er skudt i gang, og uddannelsesinstitutioner er med i ræset om at være noget særligt. Men kan alle 1500 folkeskoler skille sig ud? Og betyder det, at vi mister den fælles skole?

01.06.2012 |

Friskoler skruer op for profileringen

De frie grundskoler skal turde holde fast i deres ideologiske grundlag, når de profilerer sig. Og trods den aktuelle vækst skal de forblive nicheskoler, der udgør et reelt alternativ. Ellers risikerer de at blive til privatbetalte folkeskoler.

01.06.2012 |

Jagten på personlig branding

Unge studerende jagter det gode cv for at kunne skille sig ud. Men det er ikke kun de unges ansvar at gøre sig attraktive for erhvervslivet. Universiteterne har et ansvar for at forbinde studiernes fag med karriere og erhverv, lyder det fra ungdomsforsker Camilla Hutters.

01.06.2012 |

Et naturligt image

Børnehaver med naturprofil er populære hos forældre, for de symboliserer vores forestillinger om den gode barndom. Men de er også sunde og gode for børn. Til gengæld giver naturinstitutioner ikke nødvendigvis børn større viden om natur, siger lektor Niels Ejbye-Ernst.

01.06.2012 |

Skolebyggeri som PR

Arkitektur og utraditionel indretning signalerer nytænkning og bruges til at profilere skoler landet over. Men store, åbne fællesrum med sækkestole skaber ikke i sig selv ny pædagogik. Det gør modige ledere og lærere, som tør udvikle nye undervisningsmetoder, siger lektor Malou Juelskjær.

01.06.2012 |

Gymnasier i profileringskamp

Der er blæst til profileringskamp i gymnasieverdenen. De specialiserer sig, synliggør deres hensigter og dokumenterer deres resultater i kampen om de rigtige elever. Men det er ikke alt, der kan synliggøres, lyder det fra gymnasieforsker Ane Qvortrup.

01.06.2012 |

Overraskende mange er bange

Mobning trækker et angstspor efter sig. Elever, der bliver mobbet meget, har et overraskende højt angstniveau, lyder det fra forsker fra det omfattende mobbeprojekt eXbus.

01.06.2012 |

Fup eller fakta om skønhed

Samtiden er optaget af skønhed, og markedet for skønhedsprodukter er enormt. Men hvad er fup, og hvad er fakta, når det gælder skønhed? Professor Mads Meier Jæger forsker i skønhed og efterprøver fire kendte påstande om skønhed.

25.06.2012 |

Tid til at ryste pose

Ditte Winther-Lindqvist vil gøre en forskel med sin forskning og udfordre de gængse måder at tænke på, uanset om det gælder børnehavens indretning eller teenageres sorgbearbejdning. Og så går hun rundt og tænker over, hvordan vi klæder børn bedst på til at møde fremtiden.

25.06.2015 |

Så forskellige og alligevel ens

Artikel fra magasinet Asterisk fra DPU, Aarhus Universitet, nr. 62 fra juni 2012 om Henrik Dahl. »Selv tilhører jeg den sidste fløj, som ikke ser hjernemennesket som en trussel mod pædagogikken, men som et vigtigt bidrag til forståelsen af mennesket. Neurologien og den biologiske fortælling om mennesket aflyser ikke pædagogikkens fremtid.«