Asterisk 16 april 2004

Magasinet Asterisk nr. 16 fra DPU, Aarhus Universitet, fra april 2004 om flow.

The Pursuit of Talent

Af rektor Lars-Henrik Schmidt, Danmarks Pædagogiske Universitet

Magasinet Asterisk nr. 16 fra DPU, Aarhus Universitet, fra april 2004.

At flyde ud af sig selv for at blive en del af noget større

Den verdenskendte psykolog Mihaly Csikszentmihalyi fra Californien er hovedtaler på en konference om leg og læring, der afholdes på DPU i maj måned. Han er ophavsmand til begrebet flow, der har bredt sig som en veritabel steppebrand. I dette telefoninterview uddybes tankerne om menneskets flow-oplevelser. I flowet går virkelyst og fordybelse op i en højere enhed. Vi glider ind i en psykologisk tilstand af skærpet opmærksomhed og en evne til at glemme os selv. Rusen udspringer ofte af det intense arbejde med det lystbetonede.

Kunst forandrer

Kunst kan frigøre medarbejderes kreative potentiale. Lotte Darsø fra Learning Lab Denmark har undersøgt en række virksomheder, der bruger kunst som redskab til forandring. Hun mødte chefer med et nyt syn på tilværelsen og medarbejdere, som havde fået deres livs oplevelse.

Intet nyt fra smørhullet

Trygge mennesker tænker ikke nye tanker. De bliver i hvert fald sjældent innovatører, og det kan måske blive Danmarks helt store problem, mener Søren Hougaard, adj. professor i entrepreneurship.

Magasinet Asterisk nr. 16 fra DPU, Aarhus Universitet, fra april 2004.

Åh, så fucking autentisk ...

»Der er for megen indvorteshed i skolen. Overalt den protestantiske tradition for kultivering af sin egen, overvejende melankolske inderlighed, subjektivitetens fængsel; overalt føleri, kontemplation, selvransagelse, selvforgabelse. Det handler overalt om det indre menneske, det hele menneske, om opbygningen af den indre katedral«, skriver Arno Victor Nielsen

Magasinet Asterisk nr. 16 fra DPU, Aarhus Universitet, fra april 2004.

Der rødmes skam meget i skandinavernes enerum

Ifølge den norske forfatter og psykiater Finn Skårderud er moderne menneskers evne til skamfuld rødmen ikke tabt. Men et moderne menneske rødmer mest for sig selv, når han føler sig som et elendigt menneske, der ikke kan leve op til de høje krav om at realisere sig selv.

En kanon til værdikampen

Da professor Torben Weinreich for et stykke tid siden lancerede en børnelitteraturkanon for folkeskolen, startede en lang debat for og imod i dagspressen. Asterisk har bedt professor Torben Weinreich og lektor Bernard Eric Jensen om at mødes for at diskutere, hvad det er for holdninger, der konfronteres i kanondebatten og gør diskussionen til meget andet end et spørgsmål om litteratur.

Et pædagogisk lærestykke

For nogle år siden var Lundtoftegade præget af ballade, hærværk og vold. I dag er situationen en helt anden. Områdets fritids- og ungdomsklub, Klub 21, har været med til at genskabe roen. Ikke ved at sætte hård mod hårdt, men tværtimod ved at give de unge anerkendelse.